Nasiona na kiełki – rzodkiewka

BIO - Nasiona na kiełki - rzodkiewka / Raphanus sativus var. sativus

Szczegóły:

Opakowanie zawiera 55 g nasion rzodkiewki, przeznaczonych na kiełki Nasiona pochodzą z upraw ekologicznych. Wyprodukowano je metodami naturalnymi bez użycia środków chemicznych i nawozów sztucznych, zgodnie z normami UE. Produkt naturalny - nie zawiera nasion GMO.

do bezpośredniego spożycia
odmiana BArdzo plenna
stanowisko słoneczne
wysokość
czas wysiewu
przejdź do sklepu

Opis produktu

Kiełki są dla organizmu źródłem cennych składnikow odżywczych, soli mineralnych i witamin. Nasiona pochodzą z upraw ekologicznych. Wyprodukowano je metodami naturalnymi bez użycia środków chemicznych i nawozów sztucznych, zgodnie z normami UE. Produkt naturalny – nie zawiera nasion GMO.

Produkcja kiełków na kiełkownicy

Nasiona namoczyć na 2-3 godziny w przegotowanej, letniej wodzie. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać kilkakrotnie czystą wodą i równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Kiełkownicę uzupełnić wodą do poziomu siatki. Przez kolejne dni należy dwa razy dziennie przepłukać (podlać) kiełkujące nasiona oraz wymienić wodę w kiełkownicy.

Produkcja kiełków w słoiku

Nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą (2-3 godziny). Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać kilkakrotnie czystą wodą, nakryć słoik gazą, obwiązać i ustawić do odcieknięcia w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu, do góry dnem pod odpowiednim kątem, tak aby nadmiar wody mógł swobodnie spłynąć. Kiełki przepłukiwać wodą dwa razy dziennie.

Po 4-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

Pliki